Auto importeren

Je bent toe aan een nieuwe auto. Dat mag een tweedehands exemplaar zijn en er is budget voorhanden voor een mooie wagen. Maar je betaalt nu eenmaal liever niet te veel. Heb je wel eens gedacht aan een auto importeren?

Bespaar duizenden euro’s op een occasion
Afhankelijk van jouw droomauto kan het duizenden euro’s schelen om een auto te importeren uit Duitsland. Dat komt doordat je in Nederland BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) betaalt over de aanschaf van je auto. In Duitsland bestaat die belasting niet en zijn de prijzen van auto’s dus lager. Dat klinkt als een cadeautje, maar is dat aankopen bij onze oosterburen wel zo gemakkelijk als het klinkt?

Vind je droomauto
Om aanspraak te maken op de voordelige aankoopprijs moet de auto 3000km hebben gelopen en meer dan 1 jaar oud zijn. Dan wordt hij door de belastingdienst als tweedehands gezien en geldt het lage afdraagtarief.

Voor je droomauto ga je naar een van de Duitse websites voor tweedehands auto’s. Het is verstandig om auto’s te zoeken die bij een dealer staan, hier loop je minder risico dan bij particulieren. Heb je je gouden koets gevonden, dan komt het aan op de afwikkeling van de aankoop en het transport.

De aankoop en het transport
Je kunt ervoor kiezen om zelf de aankoop te regelen en de auto op te halen, gebruikelijk is echter om een auto ‘op afstand’ te kopen en te laten transporteren. Je huurt dan een bedrijf in die de aankoop- en transportactiviteiten voor je uit handen neemt. Zij gaan voor je naar de dealer en controleren de auto op zaken als schade, servicebeurten en de aanwezigheid van documenten. Maar ook de onderhandelingen, het vastleggen van de aankoop en afhandelen van de importpapieren kunnen voor je worden geregeld. Soms behoort zelfs een aankoopkeuring tot de mogelijkheden. Na aankoop kun je de auto verzekerd laten transporteren. Een voorbeeld van een bedrijf die zulke diensten aanbiedt is dasimport.nl.

Plaats een reactie