Een auto privé leasen? De voordelen en nadelen

Wanneer je een auto privé wilt leasen, zijn hier uiteraard voordelen en nadelen aan verbonden. De keuze tot een private lease kan door verschillende oorzaken tot stand komen. Wil jij weten wat het inhoud en of het wat voor jou is? Lees dan meer over de voordelen en nadelen in onderstaand artikel!

Voordelen private lease

Je moet natuurlijk altijd auto’s vergelijken voordat je een keuze maakt. Het is belangrijk om te weten dat zowel aan een auto (tweedehands) kopen, of privé leasen/via de zaak altijd voordelen en nadelen aan verbonden zijn. Enkele voorbeelden van private lease zijn: je weet vooraf precies waar je aan toe bent, alle verzekeringen zijn inbegrepen in een vast bedrag per maand, zoals tevens ook het rijden van een auto. Dit staat vooraf vast voor een bepaalde hoeveelheid maanden.

Het fijne aan een private lease auto is ook dat jij je spaarrekening niet hoeft te raadplegen en indien mogelijk rustig door kan sparen voor een eigen auto in de toekomst. Naast de verzekeringen is ook het onderhoud inbegrepen, dit zorgt dus ook niet voor onverwachte uitgaven, met betrekking tot reparaties en eventuele benodigde onderdelen. Een laatste voordeel is ook dat je aan het einde van je contractperiode zonder zorgen de auto kan inleveren. Je zit dus niet met een inruilwaarde of het probleem dat jij je auto kwijt moet, waarbij je soms lang kan wachten voor een koper. De auto lever je gewoon in en verder hoef je er niet meer naar te kijken, tenzij er nog schades rechtgezet moeten worden natuurlijk…

Nadelen private lease

Private lease klinkt heel mooi en biedt voor veel mensen de uitgelezen kans om een auto ‘in bezit’ te hebben. Echter bij schade die niet verhaald kan worden, wordt er gesproken van een eigen risico. Ook is het zo dat je vooraf het aantal kilometers bepaalt, die jij in een jaar zult rijden. Wanneer je over dit aantal kilometers gaat, kan dit aardig oplopen in de kosten. Denk dus goed na wat je plannen zijn, afstand naar werk, hoe vaak je de auto gebruikt en of je van plan bent om met de auto op vakantie te gaan natuurlijk. Een ander nadeel is ook dat de auto nooit helemaal in jouw bezit is, je betaald er dus jaren voor maar moet hem wel weer inleveren aan het einde van je contracttermijn.

Ook handig om te weten is dat je geen schadevrije jaren opbouwt bij je autoverzekering, dit kan bij een volgende (eigen) auto schelen in het termijnbedrag. Tot slot is het verstandig om te kijken welke impact een private lease auto heeft op je hypotheek. Je gaat namelijk als het ware een ‘lening’ aan voor een paar jaar, waardoor je bij een mogelijke hypotheek minder mag gaan lenen.

Plaats een reactie