De auto winterklaar maken

De zomer is weer voorbij, de temperaturen zakken en de warme jassen komen weer uit de kast. Daarom in navolging van mijn artikel over het zomerklaar maken van de auto, in dit artikel een paar tips over het onderhouden van de auto in de wintermaanden.

    • Regelmatig wassen

In de winter wordt er regelmatig zout gestrooid en ligt er ook veel pekel op de weg. Handig voor als het glad is natuurlijk, maar echt slecht voor je auto. Ze zorgen er namelijk voor dat de onbeschermde metalen delen van je auto sneller roesten. Was je auto daarom regelmatig in de winter, en vergeet ook vooral de onderkant en velgen niet.

    • Verwarming en airconditioning

Vooral in de wintermaanden is je verwarming natuurlijk onontbeerlijk. Een goede controle kan dan ook geen kwaad. Je kunt dit zelf doen, of even langs de garage gaan. Veel moderne auto’s hebben een wat complexere klimaatregeling, waardoor het soms beter is om er even een specialist naar te laten kijken.

    • Banden en velgen

Controleer regelmatig of je banden nog wel voldoende profiel hebben – er zou minimaal 5 mm op moeten zitten. Als je de auto ook gebruikt op dagen dat er sneeuw ligt of het echt glad is, kan het bovendien verstandig zijn om winterbanden aan te schaffen. Het is een investering, maar met een beetje zoeken vind je makkelijk een betaalbare set (kijk bijvoorbeeld even op Tirendo), waar je nog jaren plezier van hebt.

    • Voorkom vastvriezen

Om te voorkomen dat je deuren en achterklep dichtvriezen, kun je de rubbers inspuiten met siliconenspray. Een beetje talkpoeder kan ook al helpen. Mocht je deur toch dichtgevroren zijn, kun je dat oplossen met een föhn. Let echter wel op dat je niet op je raam föhnt – door het grote temperatuurverschil kan het gebeuren dat je ruit barst en dan ben je natuurlijk nog verder van huis.

Plaats een reactie