De regels voor een aanhanger

Waarop moet u letten wanneer u aanhangwagens te koop ziet? Wij bieden u hieronder een overzicht van de bestaande reglementeringen.

Laadvermogen

Het voornaamste criterium in de reglementering rond de aanhanger is de grootte. Aanhangwagens met een totaal gewicht tot 750 kilogram (inclusief laadvermogen) worden beschouwd als ‘kleine aanhangwagens’. Om deze aanhangers te gebruiken behoeft de chauffeur een rijbewijs B.

Ook als de aanhanger (inclusief laadvermogen) meer weegt dan 750 kilogram bestaat de kans dat een B-rijbewijs voldoende is voor een reglementair gebruik. In dat geval mag het toegestane gewicht van aanhanger én auto wel niet meer dan 3.500 kilogram bedragen.

In alle overige gevallen is een E-rijbewijs nodig en mag u de aanhangwagen dus niet gebruiken met enkel een B-rijbewijs.

Kentekenbewijs

Bij de bovenstaande reglementering is ook verder nog enige voorzichtigheid geboden. Het toegestane gewicht is namelijk niet zomaar het werkelijk gewicht, dat kan hoger of lager liggen.

Wanneer u twijfelt over de proporties van uw voertuigen, kunt u daarom best de kentekenbewijzen van wagen een aanhanger raadplegen. Hierop wordt het gewicht zonder lading (de ‘ledige massa’) en de toegestane maximummassa (dit is: het maximaal gewicht met inbegrip van het laadvermogen) vermeld.

RVV ’90

Een bijzondere, niet te vergeten, maar wel vaak over het hoofd geziene toepassing van de aanhangwagen is het gesleepte voertuig. In het ‘Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens’ (RVV) wordt ook de gesleepte wagen echter onder de definitie van ‘aanhangwagen’ opgenomen. Daarom is het RVV ’90 dus ook toepasbaar op voertuigen die door andere voertuigen worden voortbewogen.

(Brom)fiets

Met een maximale breedte van 1 meter mag een aanhangwagen ook achter een fiets of bromfiets worden gekoppeld. Bij een breedte vanaf 75 centimeter mag de (bromfiets) zich daarbij op de rijbaan begeven in plaats van op het (verplicht) fietspad. Persoonsvervoer in een aanhanger is enkel toegestaan achter de fiets.