Een autoverzekering voor jonge bestuurders

Je bent 18 jaar en je hebt lang genoeg gespaard voor een auto. Natuurlijk wil je dan na het behalen van je rijbewijs een auto kopen. Bij elke nieuwe auto hoort ook een autoverzekering. Je komt een beetje van een koude kermis thuis als je ontdekt hoeveel premie je moet betalen voor de autoverzekering.

Jonge bestuurders zijn duurder uit

Jonge bestuurders lopen volgens verzekeraars een groter risico om schade te rijden. Dat is de reden waarom verzekeraars een flinke toeslag rekenen op de verzekeringspremie. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan?

Je auto laten verzekeren door je ouders?

Veel jonge autobestuurders kiezen ervoor om de auto te verzekeren op naam van hun vader of moeder. Dat heeft echter weinig zin, omdat de premie van een autoverzekering wordt gebaseerd op de regelmatige bestuurder en niet op de verzekeringnemer. Bovendien bouw je geen schadevrije jaren op als de verzekering op naam van jouw ouders staat.

Tips bij het kopen van een auto en het afsluiten van een verzekering

Als jonge bestuurder kun je het beste kiezen voor een compacte auto die niet teveel weegt. Hoe zwaarder de auto weegt, hoe meer je betaalt aan verzekeringspremie. In eerste instantie is het bikkelen als jonge bestuurder en zul je de eerste jaren meer premie moeten betalen. Op de lange termijn levert jou dat echter veel meer op.

Als je een tweedehands auto koopt van 5 jaar of ouder, dan hoef je deze echt niet volledig casco te verzekeren. Voor een auto van 10 jaar of ouder is een WA-dekking vaak al voldoende. De beperkt casco dekking is een wat uitgebreidere dekking. Wel is het verstandig om altijd een inzittendenverzekering af te sluiten. Hiermee zijn ook de andere inzittenden in jouw auto verzekerd.