Groot onderhoud aan de wagen: wat houdt het in?

We vloeken allemaal weleens wanneer het tijd is voor een groot onderhoud aan de wagen. Een groot bedrag neertellen aan de garage terwijl er eigenlijk nog niets mankeert aan de wagen, niemand doet het graag nietwaar? Maar wat houdt een groot onderhoud nu eigenlijk in en waarom is het noodzakelijk? We werpen een blik onder de motorkap.

Wanneer is het tijd voor een groot onderhoud aan je wagen?

Het onderhoudsboekje van je wagen verschaft je alle informatie over het technische aspect van je wagen en de frequentie van de onderhoudsbeurten. Gemiddeld gezien wordt verondersteld dat een groot onderhoud plaats dient te vinden om de 30.000 kilometers. Je garage zal je onderhoudsboekje aanvullen na iedere onderhoudsbeurt. Dit is erg belangrijk voor wanneer je je wagen zou gaan verkopen.

Verschil tussen klein en groot onderhoud?

Een klein onderhoud wordt aangeraden om de 15000 kilometer, afhankelijk van het merk en leeftijd. Net zoals bij een groot onderhoud wordt dan de motorolie ververst, oliepeil en koelvloeistof gecontroleerd, remmen eventueel vervangen, accu en koplampen gecontroleerd en de oliefilter vervangen. Een groot onderhoud echter kent nog een aantal andere zaken waarop gelet wordt. Zo worden de luchtfilter, pollenfilter en bougies vervangen en wordt de uitlaat gecontroleerd. Ook de schokdempers en de banden van je wagen worden gecontroleerd om een goede wegligging en een optimaal remgedrag te garanderen.

Wat als je bepaalde onderdelen niet vervangt?

Is dat wel nodig om al die filters te vervangen kan je je afvragen? Een verstopte oliefilter zorgt er echter voor dat er niet-gefilterde olie in alle belangrijke delen van de motor terechtkomt. Dit kan schade veroorzaken aan de motor van je wagen. Een vervuilde luchtfilter zorgt er dan weer voor dat je motor minder lucht kan zuigen terwijl je evenveel brandstof verbruikt. Met andere woorden, je wagen gaat meer gaan verbruiken en dat zou op langere termijn een veel duurdere aangelegenheid worden. Een verstopte brandstoffilter heeft als gevolg dat de brandstof niet goed door vloeit naar je motor waardoor je wagen zijn optimale vermogen niet haalt.

Aircoservice

Tegenwoordig heeft iedere wagen een airconditioning als optie. In de zomer houdt de airco je auto lekker koel en in de winter voorkomt het beslagen ramen. Deze installatie is dan ook niet enkel bedoeld om je interieurtemperatuur te regelen maar een aircosysteem regelt ook de luchtvochtigheid binnen je wagen. Het onderhouden van deze aircoservice is een belangrijke zaak om dure reparaties te voorkomen. Bij een onderhoud van je aircoservice wordt er een controlebeurt, een onderhoudsbeurt en een Airsept behandeling uitgevoerd. Deze laatste zal zich voornamelijk laten merken door het wegblijven van die vervelende muffe geur. Tijdens de controlebeurt wordt de werking van het aircosysteem getest, controle van lekdichtheid van de leidingen en lucht uitstroomtemperatuur. Het onderhoud houdt dan weer in dat de filter eventueel vervangen wordt en de airco gerecycled wordt.

Wie voert het groot onderhoud uit?

Indien je kennis hebt van zaken kan je misschien bepaalde dingen zelf uitvoeren. Anders is het beter je aan te melden bij een erkende garage. Deze beschikken over de juiste vakkennis en gebruiken kwalitatieve vervangingsonderdelen. Is het niet je eerste keer dat je voor een grote beurt voor je auto gaat, dan is het beter dat je bij dezelfde garage langsgaat. Dit heeft als voordeel dat hij de voorgeschiedenis van de wagen kent.

Plaats een reactie