Hoe kies ik een geschikte bedrijfsbus?

bedrijfsbusVoor bedrijfsbusjes zijn een aantal punten van belang. De volgorde van deze punten is voor elk individu verschillend, het ligt er maar net aan wat je belangrijker vindt.
Een aantal aandachtspunten zijn: de hoeveelheid laadruimte, kosten per kilometer en de uitrusting van het voertuig. Zo zal een koerier zoals Ferry Fast die lange afstanden moet afleggen wat meer gesteld zijn op de mate van comfort van het voertuig als een aannemer die zijn bus enkel in de buurt van zijn woonplaats als mobiele werkplaats gebruikt.

Er zijn een aantal verschillende soorten bedrijfsbusjes. De kleinste soort zijn de bestelwagens, gevolgd door de middelgrote bestelwagens en de grote bestelbussen. De bestelwagens worden voornamelijk gebruikt door koeriers voor het vervoeren van kleinere goederen en pakketten. De middelgrote bestelwagens worden ook gebruikt voor koerierswerkzaamheden maar ook als mobiele werkplaats voor aannemers. De grote bestelwagens worden hoofdzakelijk voor dit laatste doeleinde gebruikt.

De meeste fabrikanten leveren bedrijfswagens in alle drie de segmenten en hebben soms meerdere uitvoeringen van een bepaald model. De 5 belangrijkste spelers op het gebied van bedrijfswagens zijn: Mercedes-Benz, Volkswagen, Peugeot, Renault en Opel. Dit zijn ook concurrenten van elkaar zowel op het gebied van personenwagens als bedrijfswagens.

Elk merk probeert met een eigen strategie kopers te lokken. Wel blijven de merken dicht bij de visie die ze hanteren voor de verkoop van personenwagens. Zo zijn de bedrijfswagens van Mercedes-Benz wat luxer uitgerust dan de bedrijfswagens van de concurrenten. Hiermee richt Mercedes-Benz zich dan ook op de consumenten die comfort hoog in het vaandel hebben staan.

De overige merken moeten het wat meer hebben van de scherpe prijzen. Desalniettemin leveren deze merken over het algemeen prima bedrijfswagens en kunnen deze zich ook meten met de bedrijfswagens van Mercedes-Benz als het gaat om laadruimte en prijs per kilometer.
In absolute aantallen zijn de bedrijfswagens van Volkswagen in de meerderheid. Dit blijkt uit cijfers van het CBS van het afgelopen jaar.