Kopen of huren? De voordelen en nadelen

Voorheen konden alleen de zakelijke rijders vanuit hun bedrijf of werkgever een auto leasen. Tegenwoordig is er voor de particulier ook van alles mogelijk. Zo is er bijvoorbeeld shortlease. Voor een vast bedrag in de maand kun je een gloednieuwe auto rijden, zonder dat er een groot bedrag in een keer wordt afgeschreven. Toch brengt kopen ook weer voordelen met zich mee. We geven je hieronder een overzicht van enkele voordelen en nadelen van beide kampen. 

Een gloednieuwe auto voor een schappelijke prijs
Het grootste voordelen van het leasen van een auto is toch wel dat je een gloednieuwe auto kunt rijden voor een vast bedrag per maand. Bovendien zitten alle kosten zoals de verzekering, onderhoudskosten, wegenbelasting en reparatiekosten bij in begrepen. Je hoeft enkel de brandstof zelf te betalen en dus het maandelijkse bedrag. Wanneer de contractduur is verlopen kun je de auto gewoon weer inleveren. Je hoeft je geen zorgen te maken over het restwaarderisico. Het enige nadeel wat leasen kent, is dat je vaak voor een langere periode de auto moet leasen. Ben je toch van gedachten veranderd dan zul je de overige contractperiode moeten afkopen. Dit hoeft echter tegenwoordig niet per se meer een probleem te zijn. Met short lease kun je al een auto huren vanaf één maand. Bovendien kun je het contract iedere maand opzeggen. Voorheen was short lease alleen beschikbaar voor zakelijke rijders, maar steeds meer leasemaatschappijen hebben deze optie ook beschikbaar voor de particulier. 

Eigen baas in eigen auto
Toch kan het leasen van een auto alsnog maandelijks wel een duur bedrag zijn. Het kopen van een occasion auto kan op langer termijn alsnog een goedkopere optie zijn. Wanneer je dan kiest voor een iets duurdere aanschafprijs maar iets minder gereden kilometers kunnen de onderhoud- en reparatiekosten meevallen. Bovendien ben je ook echt zelf eigenaar van de auto en kun je ermee doen en laten wat je wil. Het enige nadeel is dat ook de verzekering en wegenbelasting ook voor eigen rekening zijn. Daarnaast is het restwaarderisico ook geheel voor eigen rekening. Indien je een auto koopt met al wat meer kilometers op de teller en je gaat er zelf ook nog veel kilometers meer maken, dan wordt de auto snel minder waard. Om dit te voorkomen zou je dus een iets duurdere auto moeten aanschaffen met minder kilometers. 

Financial lease een goede middenweg?
Wil je nou de voordelen van beide kampen een beetje proeven, dan zou financial wellicht een goede optie kunnen zijn. Je huurt dan een auto op basis van een huurkoopcontract, waarbij je na de afgeronde periode de auto overkoopt. Je rijdt dan een gloednieuwe auto die je daarna kunt overkopen en je daadwerkelijk de eigenaar wordt van de auto. Financial lease wordt nu ook voor particulieren aangeboden, maar valt vaak nog onder de term private lease. In het contract moet de financiële lease dan uitgebreid uitgewerkt worden. Let hier dus goed op.

Plaats een reactie