Kosten besparen op uw APK?

U herkent dit vast, ieder jaar dient uw auto te verschijnen voor de APK. APK staat voor Algmene Periodieke Keuring. Tijdens deze keuring wordt gekeken of de auto veilig is en het mileu niet teveel schaad.

Uitzonderingen

Als de auto na 1 januari 2005 gebouwd is dan hoeft deze pas na vier jaar voor het eerst gekeurd te worden. Daarna dient men wel ieder jaar met de auto op een keuring te verschijnen. Auto’s die ouder zijn dan 30 jaar hoeven slechts eens per twee jaar APK gekeurd te worden. Als de wagen gebouwd is voor 1 januari 1960 dan hoeft hij helemaal niet meer gekeurd te worden.

Hoe u kosten kunt besparen

Om te besparen kunt u zelf veel doen. Een rondje om de auto zegt u vaak genoeg. Kijk daarbij naar de banden:

– Zien ze er droog uit?
– Hebben ze haarscheurtjes?
– Slijten ze schuin af?
– Hoe is het profiel?
– Hebben de banden de juiste spanning?

De profieldiepte van de band is minimaal 1.6mm om APK waardig te zijn. De juiste bandenspanning kunt u vaak vinden op een sticker in het portier. Is er met de banden iets onjuist ga er dan mee langs de bandenspecialist. Deze is goedkoper dan de garage.

Nog enkele tips

Controleer of alle verlichting van uw auto werkt. Bekijk de lampen goed, er mag geen vocht achter zitten.Controleer ook of uw gordels goed werken door er een flinke ruk aan te geven. Ga even op uw knieën liggen en kijk of er teveel roest op de bodem van uw auto zit. Zoek tweedehands onderdelen als iets stuk is via marktplaats of een autoforum. Ga bij roest langs een lasser, want ook hier geldt dit is vele malen goedkoper dan de garage.

Meer weten? Op de website van RDW vind je meer informatie over de periodieke keuring.