Michael Schumacher ontwaakt uit coma

Na ruim een half jaar in coma te hebben gelegen, is de autosportlegende Michael Schumacher dan eindelijk ontwaakt. Hij is nu al enige dagen op vrije voeten, nadat hij werd ontslagen uit het ziekenhuis in Grenoble, Frankrijk. De coureur is overgebracht naar een speciaal revalidatiecentrum, en hij zou al stemmen kunnen horen en reageren op bewegingen. Het is nog maar de vraag in hoeverre hij zich kan herstellen.

Zware Val

Het ongeluk dat de coma veroorzaakte, vond plaats op 27 December vorig jaar, toen Schumacher aan het skiën was tijdens een wintersportvakantie in de Franse Alpen. Als oorzaak van een zware val liep hij ernstig hersenletsel op. Tijdens het skiën begaf hij zich even buiten de gemarkeerde piste, en kwam hard ten val waarbij zijn hoofd op een rotsblok landde. De artsen vreesden het ergste, en daarom hielden ze hem in een kunstmatige coma. Zijn toestand was kritiek maar wel stabiel, maar tot dusverre heeft hij het overleefd.

Herstel

In de afgelopen weken openbaarden enige tekenen van herstel zich al, zoals korte momenten van bewustwording, en het leek steeds beter te gaan. Nu is officieel bevestigd dat Schumacher niet langer in coma ligt, maar in een onbekende specialistische kliniek aan zijn verdere herstel werkt. In de verklaring worden verder geen mededelingen gedaan over verdere details van zijn situatie.

Volgens woordvoerder Kehm wil de familie van Schumacher verder alle artsen, verplegers, zusters en overig medisch personeel in Grenoble bedanken, evenals iedereen die attent op de situatie reageerde nadat het ongeluk zich voltrok.

Oorzaak

De Franse justitie verrichte uitgebreid onderzoek naar de val van Schumacher, maar kon geen enkele aanwijzing vinden voor mogelijk andere oorzaken van de val, zijn snelheid was niet bovengemiddeld hoog te noemen, het lijkt erop dat hij de val aan zichzelf te danken heeft.

Bron: Autoweek.nl / Bron foto: Elsevier / EPA