Onderhoud van een magazijn: vegen of schrobben?

Een schone vloer in een magazijn is niet alleen mooi, maar maakt de werkomgeving ook veel veiliger. En onveilige situaties in een magazijn wil je natuurlijk vermijden. Vuilresten die op de vloer achterblijven brengen niet alleen het gevaar van uitglijden met zich mee, maar kunnen ook verstrikt geraken in het rijdend materiaal dat in het magazijn gebruikt wordt. Zo kan folie in assen van bijvoorbeeld heftrucks verstrikt geraken of kan stof de koeling blokkeren.

Schoonmaken noodzakelijk

Een magazijn moet dus schoongemaakt en -gehouden worden. Zowel in een food- als non-food-magazijn is dit van het grootste belang. Met een bezem het magazijn uitvegen is natuurlijk de goedkoopste manier, maar dit vraagt veel tijd en inspanning. Meestal wordt er dan ook gekozen voor een machinale reinigingsmethode.

Twee methodes

Reinigingsmachines die aangedreven worden door een verbrandingsmotor zijn niet aangeraden in een magazijn. Werken met verlengsnoeren en netstroom is ook niet ideaal. De beste methodes zijn vegen en schrobben. Er kan gekozen worden voor een machine waar de bediener opzit of een machine waar de bediener achterloopt. Dit alles gaat veel sneller dan vegen met een handbezem.

Vegen

Door het gebruik van een veegmachine ziet de magazijnvloer er heel netjes uit. Het is wel zo dat er door deze reinigingsmethode stof kan opwaaien dat weer op andere plaatsen terechtkomt. Er bestaan vegers die over een filter beschikken om dit te vermijden. Een mogelijke oplossing is ook om vooraf de vloer wat nat te maken zodat het stof niet kan opwaaien.

veegmachineBron

Schrobben

Een schrobmachine zorgt voor geen opwaaiend stof omdat ze werkt met water en reinigingsvloeistof. Papier of folie moet wel eerst van de magazijnvloer verwijderd worden, omdat ze de schrobborstel en het rubber schade kunnen toebrengen en voor strepen op de vloer kunnen zorgen.