Justitie onderzoekt naar sjoemelsoftwear bij Renault

Fraude bij Renault

Een woordvoerder van het Franse OM meldt vandaag, 13 januari, dat ze een strafrechtelijk onderzoek zijn begonnen naar mogelijk fraude met uitstootwaarden van stikstofoxide. Renault wordt verdacht om net als Volkswagen gebruik te hebben gemaakt van sjoemelsoftwear. Deze stap is het gevolg van onderzoek wat eerder heeft plaatsgevonden. In januari van 2016 is genoeg materiaal gevonden om er nu een officieel onderzoek van te maken.

 

Geen sjoemelsoftwear

Renault ontkent gebruik te maken van sjoemelsoftwear. Het bedrijf zegt zich te houden aan alle wetten als het gaat over uitstoot van stikstofoxide. Ook wordt er onderzocht of de Franse overheid al langer wist van de acties waarvan van Renault is beschuldigd. Er ontbreken belangrijke feiten uit het eindrapport. Onderzoekers stellen dat de Franse overheid Renault te veel de hand boven het hoofd probeert te houden. Zo’n 20% van Renault is in handen van de overheid. Een Frans onafhankelijk fraude-instituut is de beschuldigingen naar de overheid aan het onderzoeken.Company Logo Renault

Volkswagen

De zaak met Renault is vergelijkbaar met de zaak van Volkswagen. Volkswagen heeft afgelopen dinsdag schuld bekend aan het gebruiken van sjoemelsoftwear om de resultaten van de testen te beïnvloeden.  Als gevolg daarop is donderdag Oliver Schmidt, directeur van Volkswagen, opgepakt. Donderdag werd er ook al een andere autofabrikant, Fiat Chrysler, beschuldig van het gebruik van sjoemelsoftwear. Ook Fiat Chrysler ontkende de beschuldigingen.

Momenteel zijn drie onderzoekrechters bezig met de zaak. Hun gaan beslissen of er een rechtszaak aangespannen gaat worden tegen Renault.

Plaats een reactie