Scania

Algemeen
Scania is een Zweedse producent van bussen en vrachtwagens. Daarnaast worden er ook motoren geproduceerd voor de scheepvaart en de industrie.

Er is door het Duitse MAN een aantal keer geprobeerd om Scania over te nemen. Tot nu toe is dit nog niet geheel gelukt maar met steun van Volkswagen, dat een belang van 15,1% in MAN heeft, wordt er gekeken of er een fusie mogelijk is tussen de bedrijven Volkswagen, MAN en Scania.

Bussen
Na de Tweede Wereldoorlog werden er veel bussen van Scania gebruikt in het Nederlandse openbaar vervoer. De eerste bussen werden in hun geheel opgebouwd in Zweden. Echter kwamen er ook varianten die een carrosserie kregen van de Nederlandse vliegtuigfabrikant Fokker. In de jaren vijftig kwam Scania ook nog vrij veel voor in het Nederlandse openbaar vervoer. In de jaren zestig liep het aantal bussen van de Zweedse fabrikant terug. Tegenwoordig maakt Arriva gretig gebruik van de bussen van het merk.

Trucks
Er zijn drie verschillende soorten trucks te onderscheiden bij Scania. Deze modellen worden allemaal aangeduid met een verschillende letter. Zo is er de P-serie, deze is geschikt voor de regionale en lokale distributie. De G-serie, is een wat groter model waarbij er ook wat meer verschillende configuraties beschikbaar zijn. Het laatste model is de R-serie en deze vrachtwagen is gemaakt voor het internationaal vervoeren van goederen.

Inzetbaarheid
Alle vrachtwagens van Scania zijn naar de wensen van de klant aan te passen. Zo zijn de vrachtwagens niet alleen geschikt voor het vervoeren van goederen maar kunnen deze vrachtwagens ook gebruikt worden voor de bouw of voor overheidsdiensten zoals de brandweer. Daarnaast kunnen goederen op verschillende manieren vervoerd worden. Zo zijn er de ‘normale’ containers waar goederen in vervoerd worden maar er zijn ook vrachtwagens die geschikt zijn voor koeltransport of het transport van vloeistoffen. Heb je geen vrachtwagen nodig, maar liever een kleiner transportmiddel voor het koel vervoeren van goederen? Het merk Volkswagen staat ook bekend om de goede oplossingen voor koeltransport., dus kijk eens naar de mogelijkheden bij dat merk.