Schadevrije jaren uitgelegd

Het aantal jaren dat je zonder schade hebt gereden zijn je schadevrije jaren. Deze jaren zijn persoonsgebonden en zijn belangrijk voor de hoogte van de premie voor je autoverzekering. Hoe hoger het aantal jaren, hoe hoger de korting op de premie zal zijn.

Hoeveel schadevrije jaren heb jij?

Je kunt op een aantal manieren jouw schadevrije jaren opvragen. De eenvoudigste manier is door te kijken op de polis van je autoverzekering. Sinds 2014 zijn autoverzekeraars verplicht de schadevrije jaren te vermelden op de polis. Je kunt ook op ander manieren achter je schadevrije jaren komen:

  • Via de autoverzekeraar. Neem contact op met je huidige autoverzekeraar en vraag hoeveel jaren je hebt opgebouwd.
  • Bevestiging van de opzegging. Heb je je autoverzekering opgezegd? De autoverzekeraar moet jouw schadevrije jaren melden in een centrale database (Roy Data). Je krijgt hiervan een schriftelijke bevestiging.
  • Via Roy Data. Roy Data is een centrale database waar de schadevrije jaren worden bijgehouden. Dien een verzoek in en binnen 28 dagen ontvang je per post bericht over je schadevrije jaren.

Hoe lang blijven ze geldig?

Vanaf het moment dat je de autoverzekering opzegt blijven de schadevrije jaren nog een jaar geldig. Je moet dus binnen een jaar een nieuwe autoverzekering afsluiten, anders komen je schadevrije jaren te vervallen. Heb je de autoverzekering opgeschort? Dan blijven de schadevrije jaren nog drie jaar lang geldig.

Hoeveel korting krijg je?

Het aantal schadevrije jaren bepaalt hoe hoog de korting is die je krijgt op de premie. De autoverzekeraar gebruikt hiervoor de bonus-malus ladder. Op basis van het aantal schadevrije jaren word je op een trede van de ladder geplaatst. Hoe hoger de trede, hoe hoger de korting. Wil je weten hoeveel korting je kan krijgen met je huidige aantal schadevrije jaren? Kijk dan bijvoorbeeld op Autoverzekering.nl. Vul je gegevens en schadevrije jaren in en je ziet meteen hoeveel korting je krijgt bij verschillende autoverzekeraars. Vergelijk alle autoverzekeraars op Overstappen.nl en vindt de beste deal voor jouw situatie.

Plaats een reactie