Spyker

Algemeen
Spyker Cars is een Nederlandse producent van exclusieve sportwagens. De laatste jaren is Spyker voornamelijk negatief in het nieuws. Dit komt onder andere door de financiële crisis waardoor er minder modellen verkocht worden.

Negatieve berichtgeving
In 2007 kwamen er diverse berichten over Spyker in het nieuws. Er ontstond oproer omdat Spyker zijn rekeningen niet zou betalen. Hierdoor trad de directeur Victor Muller af.
Daarnaast kwam er een gerucht naar buiten dat Spyker faillissement had aangevraagd. Dit leidde tot een enorme daling in de aandelen van het merk (12%). Nadat er verder onderzoek werd gedaan naar het gerucht bleek dit niet waar te zijn.

Beëindiging productie Zeewolde
In 2009 werd aangekondigd dat de productie in de thuisbasis van Spyker, Zeewolde, werd beëindigd. Voortaan zou het fabricageproces plaatsvinden in de plaats Conventry in Engeland. Dit zou aanzienlijk in de kosten schelen.

Overname van Saab
Daarnaast werd er in 2009 onderhandeld met General Motors om Saab over te nemen. Toen dit gerucht bekend werd nam de vraag in aandelen van Spyker erg toe. Op het moment dat de overname zo goed als rond was werd besloten om de handel in het aandeel van Spyker stop te zetten. Op diezelfde dag werd bekend dat Saab daadwerkelijk werd overgenomen door Spyker, General Motors zou direct stoppen met de productie en dit werd door Spyker overgenomen.

Verkoop Spyker
In 2011 werd besloten om de sportwagendivisie van Spyker te verkopen aan CPP Global Holdings Limited in Engeland. Hierdoor werden het merk Spyker en het bedrijf Spyker onafhankelijk van elkaar. Omdat het bedrijf Spyker zich vanaf dan toe zou leggen op de productie van Saab werd er besloten om de naam van het bedrijf Spyker te wijzigen in: Swedish Automobile NV.

Heden
In maart 2013 werd de nieuwe telg in de Spyker familie aangekondigd, dit werd gedaan op de autoshow van Geneve. Het nieuwe model heet de Spyker B6 en momenteel bevindt dit model zich in de conceptfase.

spyker autohut