Een veilige bromfietshelm: een noodzaak!

Sinds midden jaren ’70 is het dragen van een bromfietshelm verplicht. Ongelukken zullen nog steeds gebeuren, maar gevolgen zijn aanzienlijk minder zwaar wanneer een helm wordt gedragen. Onderzoek toont aan dat het dragen van een helm het aantal dodelijke ongevallen met 40% naar beneden kan halen.

Onderdelen

Bromfietshelmen bestaan uit een harde buitenkant, een zachte binnenkant, een comfortabele binnenvoering, een kinband en (meestal) een vizier. De harde buitenkant zorgt ervoor dat de klap wordt opgevangen en dat er geen object kunnen binnendringen. De zachte binnenkant verspreidt de energie die ontstaat bij een botsing over een zo groot mogelijk oppervlak. De binnenvoering biedt het nodige comfort aan de bromfietsbestuurder. De kinband zorgt er dan weer voor dat de helm altijd op zijn plaats blijft zitten. De kwaliteit van het zicht wordt verbeterd door het vizier.

Vervangen

Een bromfietshelm moet je tijdig vervangen en zeker en vast al meteen na een ongeval. Op het eerst zicht lijkt er misschien niets aan de hand, maar de helm kan wel degelijk beschadigd zijn. Hierdoor zal hij niet meer de nodige bescherming bieden. Maar ook zonder ongelukken, is een helm regelmatig aan vervanging toe. Hij verslijt immers langzaam en zal niet perfect meer passen na verloop van tijd. Op dat ogenblik moet je meteen een nieuwe kopen. Gemiddeld moet een bromfietshelm om de vijf jaar worden vervangen.

Niet mooi, maar degelijk

Sommige mensen maken leuke tekeningen of schilderingen op hun helm. Dit is echt niet de bedoeling en kan een negatieve invloed hebben op het materiaal waaruit de helm is vervaardigd. Het moet niet mooi zijn, maar degelijk en veilig! Schoonmaakproducten zoals thinner en aceton worden ook sterk afgeraden omdat ze de helm aantasten.