Verkoop tweedehands auto’s kwartaal 1 2013

De verkoop van auto’s stelt het begin van dit jaar behoorlijk teleur. Toch is niet alle hoop verloren. Ondanks dat de verkoop van tweedehands auto’s daalde het eerste kwartaal, was dit een stuk minder dan verwacht. Daarnaast is de daling van de verkoop van tweedehands auto’s ook een stuk minder dan de daling van de verkoop van nieuwe auto’s.

Cijfers
Het aantal verkochte nieuwe auto’s was dit jaar 115.843 stuks. Dit is ruim 30% minder dan het aantal nieuwe auto’s dat er vorig jaar is verkocht. Het aantal tweedehands auto’s dat door autodealers is verkocht nam af met 3,7% tot 260.100. Daarnaast is de verkoop tussen consumenten 3,5% gedaald tot 184.500 auto’s.

Stabieler
Zo is duidelijk te zien dat de tweedehands automarkt een stuk stabieler is, ondanks de crisis, dan de markt van nieuwe auto’s. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo zullen mensen die normaal gesproken een nieuwe auto kopen eerder geneigd zijn om een tweedehands model aan te schaffen. Daarnaast zullen mensen die vaker een tweedehands auto aanschaffen dit blijven doen. Beide groepen zullen, waarschijnlijk door de crisis, minder snel besluiten om een nieuwe auto te kopen.

Prijzen
De prijzen van tweedehands auto’s blijven merkwaardig genoeg wel aardig op peil doordat het aantal auto’s dat op de tweedehands markt beschikbaar is behoorlijk afneemt. Meer hierover is te lezen in het artikel: ‘Tekort aan tweedehands auto’s?’

Markten
De omvang van de tweedehands automarkt is een stuk groter dan die van nieuwe auto’s. Slechts 20% procent van het totaal aantal verkochte auto’s is een nieuwe auto. Daarnaast is in beide markten een duidelijke trend te zien wat betreft de modellen. De grote dure auto’s laten consumenten massaal staan en ze stappen over naar een kleiner en goedkoper model.