Verrijzenis van de Toyota Land Cruiser 70

In de autowereld gebeuren er soms gekke dingen. De Toyota Land Cruiser 70 werd gelanceerd in 1984 en nu – om de dertigste verjaardag ervan te vieren – heeft men het idee opgevat om hem terug in productie te nemen. Zelfs de directie van Toyota – doorgaans vooral aan innovatie denkend – stemde er wonderbaarlijk mee in. Gedurende één jaar zal het Japanse automerk – enkel in Japan – de klassieke Land Cruiser weer gaan bouwen en dit met een minimum aan updates.

Chassis en motor

Een ladderchassis met starre assen en inschakelbare vierwielaandrijving vormen nog steeds het chassis van de Land Cruiser 70. Hij heeft een versnellingsbak met vijf versnellingen en kan erg zwaar werk aan met behulp van een reductietandwiel. De 4 liter V8 motor levert 228 pk – ietwat bescheiden – en ook 360 Nm.

Interieur en exterieur

Het interieur krijgt een kleine update wat zich o.a. vertaald in een navigatiesysteem, centrale vergrendeling, ABS en airbags. De aanpassingen zijn echter minimaal. De buitenkant van de Land Cruiser 70 krijgt modernere lichten en een nieuwe grille. Je hebt de keuze uit twee koetswerken: een met openzwaaiende kofferklep en een vierdeurs pick-up.

Productie

De nieuwe Toyota Land Cruiser wordt normaal gezien één jaar in productie gehouden en de Japanse autobouwer hoopt dat elke maand een 200-tal mensen er eentje kopen. De optelsom is snel gemaakt …