Volvo start met autonoom rijden

In de laatste maand van 2013 is ook Volvo begonnen met proeven voor autonoom rijden. Na onder andere Google, GM en Mercedes is ook Volvo overtuigd dat autonoom rijden de toekomst gaat worden. Het merk is in december gestart met testen door honderd zelfrijdende auto’s hun weg te laten vinden in de Zweedse stad Gothenborg.

De ontwikkelingen
Het doel van de proef is volgens Volvo om de voorelen van autonoom rijden voor de maatschappij onder de aandacht te brengen en Volvo Cars helpen om het leiderschap van toekomstige mobiliteit te verkrijgen.

Grote woorden van het Zweedse autobedrijf, maar een feit is dat ze qua technologie zeker niet achterlopen ten opzichte van de concurrentie. Neem bijvoorbeeld de voetgangersherkenning of het City Safety veiligheidssyteem dat Volvo levert op hun laatste modellen, waardoor de auto een noodstop maakt bij minder dan 50 km per uur. Bovendien is Volvo al langer bezig met het testen van auto’s die zelfstandig hun weg vinden in een parkeergarage.

Drive Me
De proef in Gothenborg wordt “Drive Me – zelfrijdende auto’s voor duurzame mobiliteit” genoemd en wordt gesteund door de gemeente Gothenborg en Lindholmen Science Park, een organisatie vergelijkbaar met Rijkswaterstaat. Volvo gaat in Gothenborg verder met uitgebreide testen voor autonoom inparkeren en laat daarnaast autonome voertuigen trajecten van ca 50 km afleggen in en rond Gothenborg. Vooral belangrijke forenzenroutes zullen deel uit gaan maken van deze trajecten.

Autonome auto’s zijn niet alleen efficienter in hun weggedrag, maar verbruiken minder brandstof en zijn bovendien veel veiliger. Vooral dat laatste aspect is erg belangrijk voor Volvo, maar ook voor de Zweedse overheid die als doel heeft om nul verkeersdoden te realiseren.

Het project start in 2014, maar de verwachting is dat pas rond 2017 de eerste auto’s op de trajecten zullen rijden.

Bron foto

Plaats een reactie