Waarom een distributieriem vervangen?

De distributieriem is een van de meest belangrijke onderdelen onder de motorkap. De distributieriem zet krukas, die zet vervolgens de cilinderkop in beweging. Wanneer de distributieriem knapt, loopt de motor in de soep.

Wanneer een distributieriem vervangen?

Het verschilt per type auto wanneer de distributieriem moet worden vervangen. Vuistregels zijn afstanden van 60.000 tot 100.000 kilometer of om de vijf jaar. Dit kan soms ook zes of zeven jaar zijn. Hoe langer je wacht, des te groter de kans dat de distributieriem het begeeft. Wanneer dit gebeurt tijdens het rijden, is over het algemeen de motor total loss. Een behoorlijke kostenpost dus!

De staat van een distributieriem kan relatief goed worden ingeschat door een ervaren monteur. Toch is het verstandig niet alleen hier op af te gaan, maar het zekere voor het onzekere te nemen en de distributieriem tijdig te vervangen. Een geknapte riem kan namelijk duizenden euro’s schade toe brengen aan je auto.

Hoe duur is het vervangen van een distributieriem?

Een distributieriem vervangen is over het algemeen vrij prijzig. Het kost wat demonteer werk om bij de riem te komen en deze te verwijderen. Afhankelijk van de auto staat hier ongeveer 2 tot 6 uur werk voor. De prijs wordt grotendeels bepaald door de benodigde inzet van de reparatie. De kosten lopen dan ook vrij uiteen. Laat je daarom goed adviseren en vraag eventueel bij meerdere garages een offerte op.

Plaats een reactie