Zelf je een auto accu vervangen

Een accu is in iedere auto onmisbaar. Je gebruikt hem bij het starten van je auto, voor je airco en je radio, maar ook voor allerlei andere elektrische systemen in je auto. Het is dus belangrijk dat je accu goed presteert. Helaas komt het voor dat accu’s na verloop van tijd hun kracht verliezen en langzaam leeglopen en minder goed meer opladen. Dan wordt het tijd om de accu te vervangen. Het vervangen van een accu bij een garage kan best in de papieren lopen. Daarom willen veel mensen het lekker zelf doen. Wij leggen je uit waar je op moet letten.

Koop een goede vervanging

Bij het zoeken van een geschikte vervanging van jouw huidige accu is het slim om te kijken naar de specificaties van jouw huidige accu. Hoe groot is jouw huidige accu? En heb jij een AGM accu of een gel accu? Wat is het laadvermogen van je huidige accu? Zodra jij dit in kaart hebt gebracht kun je op zoek naar een alternatief met dezelfde specificaties. Liever dezelfde accu? Dan kun je gerust zoeken op het typenummer van de accu. Je zal op internet genoeg resultaten te zien krijgen.

Het vervangen van de accu

Zodra jij een nieuwe accu hebt gekocht ter vervanging van de oude accu, is het tijd om deze te vervangen. Wij leggen dit proces uit in een aantal stappen.

1. Zet het contact uit en haal de sleutel eruit

Het is van groot belang dat er geen spanning meer op de accu staat op het moment dat je deze gaat loskoppelen. Doe je dit wel? Dan loop je het risico op een flinke schok. Zorg er daarom altijd voor dat de sleutels uit het contact zijn.

2. Verwijder eerst de min pool

Het is belangrijk dat je altijd eerst de min pool van de accu loskoppelt. Je herkent deze aan het min symbool, maar vaak is dit ook de zwarte kabel.

3. Verwijder vervolgens de plus pool

Haal de plus pool pas los als de min pool is los gekoppeld. De plus pool heeft logischerwijs een plus symbool. Bovendien herken je de plus kabel vaak aan de rode of bruine kleur.

4. Haal de accu los

Verwijder de steunen waarmee de accu op zijn plaats blijft en verwijder de accu uit de auto. Doe dit voorzichtig! Zelfs als er geen spanning op een accu staat kan deze nog gevaarlijk zijn. Je wilt geen lekkend accu zuur op je krijgen bij het verwijderen van een accu.

5. Plaats de nieuwe accu

Plaats nu de nieuwe accu op de plek en zorg dat deze goed vast zit.

6. Sluit de kabels aan 

Sluit tot slot de kabels aan. Bij het aansluiten begin je met de plus pool en sluit je de min pool als laatste aan. 

Jij hebt nu zelf je auto accu vervangen! Dat viel best mee toch? De kosten voor een garage heb je nu snel uitgespaard.

Plaats een reactie