Zelfrijdende auto’s: wat kunnen we verwachten?

Al jaren horen we erover in de media. Zelfrijdende auto’s. Lekker niets doen, een film kijken of werken terwijl je op de weg zit. Zonder chauffeur! Tot nu toe klinkt het als toekomstmuziek, maar dit komt wel steeds dichterbij. In 2020 kan je waarschijnlijk al instappen.

Veiligheid

Als je een wat nieuwere auto hebt, heb je het vast al gemerkt: hij zit vól met elektronica. Camera’s, sensoren, inparkeerhulp en elektronisch bestuurbare spiegels zijn daar maar een paar voorbeelden van. Het zijn net rijdende computers. Juist om die reden zal de stap naar een zelfrijdende auto straks niet zo groot meer zijn. Onze auto’s blijven tenslotte nu ook al uit zichzelf op de juiste snelheid of remmen af als je te dicht op een andere auto rijdt. Handig, maar vooral ook veiliger. We maken minder ongelukken en rijden niet meer zomaar ergens tegenaan. Het enige nadeel is dat je nu veel meer moet betalen als je schade rijdt. Maar daar heb je natuurlijk een goede autoverzekering voor, toch?

10 miljoen in 2020

Hoe staat het nu eigenlijk met de ontwikkeling van self driving cars? Wanneer zijn ze te koop?  Google is druk bezig, maar ook Tesla, Volkswagen, Audi en Mercedes testen al tijden met zelfrijdende auto’s. De meest optimistische visie is die van Johann Jungwirth, een ‘digitaal wonder’ dat bij Volkswagen werkt. “Vanaf 2019 zijn de eerste zelfrijdende auto’s op de markt” voorspelt hij. Het is moeilijk om je voor te stellen dat het al over vier jaar al zo ver is. Toch is zijn idee niet heel zo gek, want volgens Business Insider zijn er in 2020 al tien miljoen zelfrijdende auto’s op de weg. Business Insider voerde een uitgebreid marktonderzoek uit naar de definitie van zelfrijdende auto’s en de verwachte ontwikkeling van de markt. Auto’s zonder stuur en pedalen zullen nog even op zich laten wachten, blijkt hieruit. Vooral omdat veel mensen er moeite mee hebben om daadwerkelijk álles uit handen te geven. Vooral in het begin zal de bestuurder nog enige invloed op de auto hebben.

Verzekering

Ook al worden auto’s veiliger en zal het aantal ongelukken met tot wel 80% omlaag gaan zodra er meer zelfrijdende auto’s zijn, toch kan een ongeluk altijd voorkomen. Hoe zit dat dan met de verzekering? Daarover zijn nog geen duidelijke afspraken. Inmiddels is er welgeteld één verzekeraar in Groot-Brittannië die een aanvullende autoverzekering aanbiedt voor mensen die een (semi-)autonome auto rijden. In Nederland is deze nog niet geïntroduceerd, dus het is nog even afwachten. Voorlopig moet je je rijdende computer nog met een ‘gewone’ autoverzekering veiligstellen.

Plaats een reactie